Tarihçe
Yöre halkı 1990 yılına kadar geçimini tarım (narenciye, susam, tütün, pamuk, hububat), hayvancılık, dokumacılık (halı, kilim, ipek, bez vb.) sağlamakta idi. 1990’lı yıllardan sonra ekonomiye turizmin katkısı azımsanamayacak kadar artmıştır. Otelcilik, restoran işletmeciliği, yatçılık ve eğlence mekanları gibi turizm işletmeleri yaygınlaşarak belde ekonomisine katkı sağlamaya başlamıştır.
Gökova Körfezi balık çeşidi bakımından oldukça zengindir. Bu nedenle belde halkının bir kısmı geçimini balıkçılıktan sağlamaktadır. Ören Beldesi’nin nüfusu yaklaşık olarak 4.500 civarındadır. Bu rakam çevre köylerle birlikte 9.000’i bulmaktadır. Yaz aylarında turizm sezonunun başlaması ile belde nüfusu 70.000’lere ulaşmaktadır.
Ören Beldesi’nde Akdeniz bölgesi iklim şartları egemendir. Yıllık ortalama sıcaklık 20°C civarındadır. Yaz aylarında 32-34°C’ye ulaşan sıcaklık, kış aylarında gündüz 10°C’nin altına pek düşmemektedir. Sezonda deniz suyu sıcaklığı 25°C civarındadır.
Turizmdeki bu gelişmelere paralel olarak Gökova Ören Marina; Ulaştırma Bakanlığı, DLH Genel Müdürlüğü’nce yap işlet devret modeli ile 2012 yılı Kasım ayında inşa edilmeye başlanmış ve 2015 yılında tamamlanarak yaz sezonunda hizmete açılmıştır. Gökova Ören Marina; 8-30 metre arası yatların kıçtan kara, 30 metre üzeri yatların ise aborda olarak konaklayabilmesine olanak sağlayan ve 415 deniz, 130 kara kapasiteli büyük bir komplekstir. Modern bir marinada bulunması gerekli tüm alt yapı hizmetlerini(reverse osmoz, biyolojik arıtma tesisi gibi) eksiksiz şekilde sunan Gökova Ören Marina hizmet kalitesiyle hem bölgeye hem de ülkemize önemli bir prestij sağlamaktadır.
Gökova Ören Marina’nın Milas-Bodrum Havalimanı’na uzaklığı sadece 57 km’dir ve 45 dakikada ulaşılabilmektedir. İkinci alternatif Dalaman Havalimanı 115 km, 3. alternatif İzmir Adnan Menderes Havalimanı 220 km mesafededir.
Gökova Körfezi’nin gözde koyları olan; Yedi Adalar, Okluk Koyu, Karacasöğüt Koyu, Sedir Adası, Çökertme Koyu ve Akbük Koyu ise Gökova Ören Marina’ya sadece 7-10 deniz mili uzaklıktadır.